Торта Гараш е важен и разпознаваем елемент от културното наследство на Русе. Създадена е в Русе през XIX век от сладкаря Коста Гараш, наемател на хотел „Ислях хане“ в града, в периода 1885-1889 г.
Днес, в чест на емблематичната торта, в града се провежда „Празник на торта Гараш“. На този ден всеки посетител може да опита оригиналната рецепта, приготвена от местни майстори сладкари, и да се наслади на един сладък ден, изпълнен с усмивки и забавления.
Празникът на торта Гараш за 2025 година ще се проведе на 13-ти септември на площад „Свобода“. Поканен е всеки любител на сладкото.
Сладкарници, в които можете да опитате торта Гараш:
- „Ружана“
- „Юлина“
- „Сладкарско ателие БОН-БОНеви“
- „25 юни“
Вижте филм, създаден за Празника на торта Гараш 2024 г.:
***
Рибена супа
Специалитет за града е и рибената супа. Тя се приготвя на място и може да бъде опитана на няколко места в града. Отличава се с възбуждащ сетивата аромат, както и с високо качество на продуктите. Важно е продуктите да са пресни - това е едно от правилата, които русенските заведения спазват.
***
Виното на региона
Русе е винена дестинация, където древната история и традицията срещат вкуса на 21-ви век. В града и около него можете да опитате изключителни вина с автентичен характер, да съчетаете вкусовото усещане с уникалните гледки и природни дадености. Когато сте в Русе, можете да посетите близките винарни „Левент“ и „Седем поколения“. Там ще се докоснете до винопроизводството и ще дегустирате висококачествени български вина, много от тях с признания от международни конкурси. Можете да научите повече и за отглежданите български винени сортове.
В Русе се предлагат винено-кулинарни турове, организирани от WineAdventures, които съчетават дегустацията на местни ястия и вина с разглеждане на забележителности, с гледка към величествения Дунав. По време на тези турове специализиран гид разказва за уникалните вина от региона и местните кулинарни традиции, а за най-любопитните ще сподели и автентични рецепти.